Eggs Benedict - Uppomuna ja Hollandaisekastike

18.02.2021

Jos minun olisi pakko valita yksi ja ainoa ruokalaji brunssille, se olisi ehdottomasti Eggs Benedict. Ruokalajin kerrotaan saaneen alkunsa erään hotellin asiakkaan mukaan, joka halusi aamuisin kananmunansa leivällä, pekonin, uppomunan ja holladaisekastikkeen kera. Halkaistun sämpylän päälle kasattavia täytteitä voi kuitenkin vaihdella mielin määrin. Tässä omat suosikkini.

Ainesosat: 1hlö, 2 leivänpuolikasta

  • 1kpl sämpylä (esim. Hokkaido milk bun)
  • 1kpl avocado
  • muutama siivu kylmäsavulohta
  • muutama siivu kinkkua tai pekonia
  • rucolaa tai pinaattia
  • Ruohosipulia

Uppomunat:

  • 2kpl kananmuna
  • 4tl väkiviinaetikka

Hollandaisekastike: Riittää noin 4:lle henkilölle

  • 2kpl kananmunan keltuainen
  • 120g voi
  • 1rkl omenaviinietikka (tai valkoviinietikka)
  • 1rkl vesi
  • 0,5tl dijon sinappi
  • n.2tl sitruunan mehua
  • muutama tippa tabascoa
  • suolaa


Ohjeet:

  1. Aloita sulattamalla voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kun voi on kokonaan sulanut sammuta liesi mutta jätä kattila levylle niin että voi säilyy lämpimänä.
  2. Leikkaa sämpylä puoliksi, voitele pinta ja paahda pannulla rapeaksi. paahdon jälkeen kasaa päälle rucolaa/pinaattia, siivutettua avocadoa ja kylmäsavulohta/kinkkua/pekonia. Valmista tämän jälkeen uppomunat ja hollandaise.
  3. Uppomunat: kiehauta vesi kattilassa. Riko kananmuna kahvikuppiin jossa on pohjalla 2tl väkiviinaetikkaa. Kun teet useamman munan niin riko ne aina omiin kuppeihinsa. Säädä hellan lämpötilaa niin että vesi ei aivan kiehu vaan kevyesti "hymyilee". Tee lusikalla veteen kevyt pyörre ja tiputa(mahdollisimman läheltä veden pintaa) munat vuoronperään kattilaan. Voit tarpeen tullen hieman nostella valkuaista keskelle keltuaisen päälle hyytymään. Pidä munia kattilassa 4-5min, jonka jälkeen nosta ne reikäkauhalla tai lusikalla talouspaperin päälle kuivumaan. Ripottele päälle suolaa maun mukaan.
  4. Hollandaise: Laita kattilaan 2kpl keltuaisia, 1rkl omenaviinietikkaa ja 2rkl vettä. Pidä kattilaa levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita kokoajan vispilällä. Jatka kunnes seos alkaa paksuuntua. Voit tiputtaa muutaman pisaran sulaa voita kun luulet keltuaisten olevan valmiita. Kun voin pisarat pysyvät pinnalla on seos tarpeeksi kypsä voin lisäämiseen. Ota kattila sivuun levyltä. Kaada voita ohuena nauhana keltuaisten päälle kokoajan voimakkaasti sekoittaen. Voin lisäämisen jälkeen mausta tabascolla, sitruunamehulla, dijonilla ja suolalla.
  5. Hollandaisen tulisi olla sileää ja hitaasti valuvaa. Jos seos muistuttaa munakokkelia olet kypsentänyt keltuaisia liikaa ja ei auta kuin aloittaa alusta. Jos seos on lirua et ole kypsentänyt keltuaisia tarpeeksi.
  6. Viimeistele leipä uppomunalla ja lusikoi hollandaisea sen päälle. Koristele ruohosipulilla