Gyoza - Japanilainen dumpling

22.02.2021

Samaan aikaan rapea ja pehmeä, umaminen ja täyteläinen, täydellinen illanistujaisruoka tai yhdessä kokattava tarjottava, gyoza - japanilainen dumpling. Tämä ensin paistettava ja sen jälkeen samassa pannussa höyrytettävä herkku haastaa luovuutesi. Täytteiden suhteen vain taivas on rajana.

Tyypillisin täyte gyoziin on porsaan jauheliha. Tässä reseptissä käytin kuitenkin kanan jauhelihaa. Täytteitä voit kuitenkin vaihdella tai tarjota eri täytteillä olevia gyozia samalla kertaa. Porsaan ja kanan lisäksi voit täyttää nyytit esimerkiksi tiikeriravulla, sienillä tai vihanneksilla.

Resepti: n.30-35kpl eli kahdelle.

Taikina

  • 3dl - 170g vehnäjauho
  • 1dl - 100g vesi
  • 0,5tl - 2-3g suola

Täyte

  • 200g kanan jauheliha
  • 2kpl ohuiksi renkaiksi leikattu kevätsipulin varsi
  • 1tl raastettu valkosipuli
  • 1tl raastettu inkivääri
  • 0,5kpl ohueksi leikattu mieto chili
  • 1tl soijakastike
  • 1tl paahdettu seesamiöljy
  • 0,5tl suola

Kastike

  • 1/4dl - 25ml soijakastike
  • 1tl riisiviinietikka
  • 0,5tl paahdettu seesamiöljy

Valmistusohje:

  1. Aloita tekemällä taikina. Kiehauta 2dl vettä ja ota pois liedeltä. Yhdistä suola ja vehnäjauho ja kaada sekaan 1dl kuumaa vettä. Sekoita puisella lastalla ja lisää tarpeen tullen vettä(vettä ei välttämättä tarvitse lisätä ollenkaan). Jatka taikinan vaivaamista käsin noin 10min että saat siihen muodostettua sitkon. Taikinan tulisi olla helposti käsiteltävä eikä saisi tarttua käsiin tai pöytään. Kun olet vaivannut taikinan kääri se kelmuun odottamaan.
  2. Valmista täyte sekoittamalla kaikki aineet yhdeksi massaksi.
  3. Tee kastike valmiiksi yhdistämällä aineet dippailukulhossa.
  4. Jaa taikina puoliksi ja kauli ohueksi levyksi kaulimella tai pastakoneella. Jos tuntuu että taikina on tahmea tai tarttuu kiinni, voit käyttää hieman maizenaa. Jätä pastakoneella paksuudeksi kolmanneksi tiukin väli. Käytä pyöreää stanssia, muottia tai vesilasia irrottaaksesi taikinalevystä kiekkoja ja aseta ne irralleen kosteahkon keittiöpyyhkeen sisään tai kelmun alle. Tässä vaiheessa saa olla ripeä että taikina ei kuivu.

5.  Aseta teelusikoita apuna käyttäen 1tl täytettä taikinakiekolle ja märällä sormella kostuta reunat. Taita ensin taikina puolikuun muotoon ja nipistele reunat kiinni. Älä pelästy jos et saa kuvankauniita nipistettyjä reunoja, tärkein asia on että sauma pitää ja täyte pysyy nyytin sisällä. Paina nyyttiä hieman pöytää vasten niin että se pysyy pystyssä ja pohjaan saa kauniin paistopinnan.


6. Paistamiseen tarvitset kannellisen pannun. Lämmitä pannu keskilämmölle ja kaada siihen 1rkl öljyä. Asettele nyytit pannulle ja paista nyytin pohjaan kauniin kullanruskea väri. Tämän jälkeen kaada pannulle 1dl vettä ja laita äkkiä kansi kiinni. Tarkkaile kannen läpi nesteen haihtumista ja kun neste on kokonaan haihtunut lisää pannulle vielä 1tl paahdettua seesamöljyä. Jatka paistamista vielä noin minuutti ja nyytit ovat valmiita.