Hokkaido milk bun - maailman pehmein sämpylä

16.02.2021

Jos leivot elämässäsi yhden kerran sämpylöitä, leivo tämä. Äärettömän pehmeä ja ilmava hokkaido milk bun sämpylä on helppo valmistaa, miellyttävä käsitellä ja sämpylänä monikäyttöinen. Kokeile kerran ja jäät koukkuun.

  Ainesosat: 8 sämpylää

  Taikinan startteri (Tangzhong)

 • 85g maito
 • 15g vehnäjauho

Taikina

 • 300g-340g vehnäjauho (lisää jauhoja sen verran että taikinaa voi käsitellä ilman että se tarttuu käsiin tai pöytään ja että voit muovailla siitä sileän.  Varo kuitenkaan lisäämästä liikaa jauhoa.
 • 50g sokeri (voit pienentää määrää jos tuntuu liian makealta, mutta autenttinen aasialainen buni on makeahko ja sokerin tehtävä on ruokkia hiivaa ja näin kohottaa leipää)
 • 1tl suola
 • 1rkl kuivahiiva
 • 125g maito
 • 1 iso kananmuna
 • 55g pehmeä voi

Ohjeet:

 1. Aloita tekemällä taikinalle startteri. Tämän takia leipä saavuttaa ainutlaatuisen ilmavuutensa, pehmeytensä ja tietynlaisen sitkon. Sekoita maito ja vehnäjauhot pienessä kattilassa samalla lämmittäen miedolla lämmöllä. Sekoita jatkuvasti. Kun seos alkaa paksuuntua ja muodostuu selkeä yhtenäinen massa voit ottaa kattilan pois liedeltä ja antaa startterin jäähtyä.
 2. Tangzhongin(startterin) jäähtyessä yhdistä muut aineet yleiskoneen kulhoon tai isoon laakeaan kulhoon jos teet taikinan käsin. Lisää joukkoon myös jäähtynyt startteri. 
 3. Sekoita aineet ja vaivaa kunnes muodostuu sileä elastinen taikina.
 4. Muotoile taikinasta pallo ja kohota reilu tunti kannellisessa astiassa tai kelmulla peitetyssä kulhossa. Aseta astia uuniin, jossa on  valo päällä, lämpötila on kohotukseen erinomainen.
 5.  Jaa  taikina 8 tasakokoiseen palaan  ja pyöritä käsillä sileiksi palloiksi. Aseta pallot pyöreään (halkaisija n.20cm) voideltuun vuokaan ja kohota 50min(tai kunnes ovat pulleita) kannen alla.
 6. Lämmitä uuni 175c, voitele sämpylät varovaisesti kananmunalla ja lisää halutessasi esimerkiksi seesaminsiemeniä. Paista 25-30 min. 
 7. Anna leivän jäähtyä paiston jälkeen 10min ja siirrä sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
 8. Voit käyttää sämpylöitä esimerkiksi burgereissa tai eggs benedict leipinä. Säilytä sämpylöitä muovipussissa huoneenlämmössä säilyttääksesi niiden pehmeyden.
Valmis startteri
Valmis startteri
Kohotusvaiheet
Kohotusvaiheet
Voideltu leipä ennen uunia
Voideltu leipä ennen uunia
Hokkaido milk bun
Hokkaido milk bun

Vinkki!

Voit myös kohottaa sämpylät erillään toisistaan tai muotoilla niistä vaikka hodarisämpylän muotoisia jolloin ne sopivat esimerkiksi lobster roll'eiksi.