Ruskea kastike & Lihapullat

15.03.2021

Otsikossa on tarkoituksella ensin kastike. Toisin kuin se on opittu ruokalistoilta lukemaan. Itselleni ruskea kastike oli portti kokkaamisen maailmaan. Se oli ensimmäisiä ruoan laittoon liittyviä asioita mitä muistan minulle opetetun. Se oli ahaa elämys, kun tajusin kuinka monta ruokaa tämän kastikkeen kanssa tai avulla voisi valmistaa ja miten sitä voisi varioida. Sen hallitseminen avaa ovet ruoanlaiton maailmaan. Ikonisin yhdistelmä itselleni on juurikin tämä lihapullien kanssa tarjottava, juuri niin kuin isoäiti sen teki.

Aloitetaan lihapullamassan teosta, jotta se saa turvota rauhassa jääkappissa. 

Taikina: 2-3hlö

  • 400g naudan jauheliha
  • 1kpl sipuli
  • 1pnt persilja
  •  1kpl kananmuna 
  • 1rkl smetana
  • 1rkl kikkoman
  • 1tl dijon
  • 1,5tl suola
  • 1mm jauhettua maustepippuria
  • mustapippuria myllystä
  1. Pilko sipuli hienoksi ja kuullota se pannulla öljyssä, musta ja maustepippurin kanssa kypsäksi. kun sipuli on läpikuultavaa eli kypsää sammuta levy ja lisää sipuleihin hienonnettu persilja. Anna jäähtyä hetki.
  2. Laita kulhoon jauheliha, kananmuna, smetana, dijon, soija, suola ja jäähtynyt sipuli-persilja-pippuri sekoitus. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin odottamaan.

Ruskeakastike

  • 550g vesi
  • 1kpl knorr fond du chef lihaliemi
  • 50g voi
  • 50g (0,75dl) vehnäjauho
  • 1mm maustepippuri
  • Tässä kastikkeen perusmausteet joilla pärjää mutta suosittelen lisäämään valmiiseen kastikkeeseen vielä seuraavat:
  • 1tl dijon
  • 1tl ketsuppi
  • 1tl kikkoman
  • 0,5dl myrttisen maustekurkun liemi
  1. Kiehauta vesi ja liemihyytelö ja jätä hellalle lämpimään.
  2. Sulata voi kattilassa
  3. Lisää sulaneeseen voihin jauhot
  4. Pidä voi-jauho seos hieman keskilämpöä kuumemmalla ja sekoittele vispilällä. Anna seoksen ruskistua kunnolla niin että siitä tulee miedon paahteinen tuoksu. (Seos on siitä hankala että se on parhaimmillaan juuri ennen kuin se on palanutta. Ei hätää, jos teet ensi kertaa voit jättää ruskistamisen asteen vaaleammaksi ja seuraavalla kerralla tehdä taas vähän tummempaa kuin viimeksi. Kokeilemalla opit.)
  5. Kun seos on tarpeeksi paahtunut siirrä se sivuun levyltä ja kaada kuuma lihaliemi seokseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Varo höyryä!
  6. Nesteen lisäämisen jälkeen jätä kastike hautumaan hellalle miedolle lämmölle. Sekoittele välillä. Maista ja mausta tarvittaessa.
Voi-jauhoseos
Voi-jauhoseos
ruskistettu voi-jauho seos
ruskistettu voi-jauho seos

Ota kylmässä ollut lihapullamassa ja pyörittele se palloiksi. Laita pallot öljyttyyn paistinpannuun ja paista kahdelta puolelta. Lisää lopuksi ruskea kastike pullien päälle ja hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä. Tarjoa esimerkiksi perunamuusin, suolakurkkujen ja puolukoiden kera.